BØRN

Alle børn fortjener en glad ryg!

boern klinikken nyhavn16

Kiropraktisk behandling af børn
Børn får regelmæssigt tjekket syn, hørelse og motorik i det danske sundhedssystem. Det ville være en rigtig god ide, hvis de samtidigt fik tjekket deres bevægeapparat, da fx en lille ting som en forstuvet ankel i barndommen kan medføre en anderledes gang, som udvikler en skævhed i bækkenet, der forplanter sig op igennem rygsøjlen, og kan være kilde til hovedpine i voksentilværelsen.

Utallige undersøgelser og mange års erfaring viser, at mange ubalancer hos børn helt fra spædbarnsalderen kan reduceres eller helt fjernes med kiropraktisk behandling. Det gælder, ud over smerter i ryggen og bevægeapparatet generelt (motoriske problemer), også ubalancer som kolik, hovedpine, urolig søvn, uro i kroppen, mellemørebetændelse og visse allergier.

I KLINIKKEN NYHAVN16 er vi specialister i behandling af børn i alle aldre.

Kiropraktor Annette Jørgensen er specialist i behandling af børn og har over 20 års erfaring. Hun er uddannet i USA og har sidenhen specialiseret sig i børn gennem utallige kurser og konferencer i både ind- og udland. Hun har været tilknyttet et forskningsprojekt i børnekiropraktik ved SDU i tre år, har i flere år undervist kiropraktorer på turnusuddannelsen i børn og kiropraktik, og har holdt utallige foredrag for sundhedsplejersker, jordemødre, læger og andet sundhedspersonale på bl.a. Rigshospitalet. Annette har en passion: ”Børn fortjener at have en glad ryg, så de har friheden til at lege og være glade børn med masser af overskud og fri bevægelse. Det er jo det, det handler om!”

Zoneterapeutisk behandling af børn 
Zoneterapeut og massør Hanne Toftekær er uddannet RAB-godkendt zoneterapeut og massør. Zoneterapi har en rigtig god effekt på mavekneb, eksem, forkølelse og fordøjelse hos børn.

Ofte er kombinationen af zoneterapi og kiropraktik en meget effektiv behandling.

Tirsdag, onsdag og torsdag er børnedage i KLINIKKEN NYHAVN16.
Klinikken er en børnevenlig klinik, hvor du fint kan parkere din barnevogn i porten og tage elevatoren med dit barn op til 3. sal.
Vi sætter stor pris på, at du parkerer barnevognen i porten, da der pga. de mange børn ikke er plads til barnevogne i klinikken.
Der er legehjørne og puslerum … og du vil altid møde andre ammende mødre i sofaen.

Spædbarnet

En fødsel er en stor og glædelig begivenhed, men også en benhård omgang for en lille baby.
Mange babyer fødes med ubalancer i bevægeapparatet, som skyldes de sidste trange uger i mors mave og/eller selve fødslen – også selvom fødslen har været ukompliceret.
Hvis du ved fødslen har oplevet en eller flere af punkterne fra listen herunder, er der en relativ stor risiko for, at din baby har fået trykket eller vredet sine led.
Typiske årsager til led- og muskelproblemer hos spædbørn er:

Hurtig fødsel med stort tryk på nakken
Forløst med sugekop eller tang
Forløst ved kejsersnit
Stjernekigger (født med ansigtet først)
• Fødselsvægt over 4000 g
Tvillingefødsel
For tidligt født
Langvarig fødsel

Heldigvis klarer langt den største gruppe babyer deres vej ud i den store verden helt uden problemer, men for en gruppe har fødslen givet symptomer, som påvirker deres generelle trivsel. Spædbørn kan ikke fortælle dig, hvad der er galt, så derfor må du som forælder være opmærksom på de tegn, der kan være, på ubalancer i bevægeapparatet hos spædbarnet.

Typiske tegn på kan f.eks. være:

Vil ikke ligge på maven
Utrøstelige skrigeture
Forstyrret søvn
Ligger som en flitsbue (banan eller C-kurve)
Suttebesvær
Uro og utilfredshed
Skævt baghoved
• 
Ligger med hovedet meget bagover
Tilbagevendende mellemørebetændelser
Kører baghovedet mod underlaget og slider håret af

Udviser dit barn et eller flere af disse tegn, er det en rigtig god ide at få dit barns bevægeapparat tjekket hos kiropraktoren. Klassisk vil et behandlingsforløb strække sig over 3-5 behandlinger over tre uger, og ofte vil mange opleve en ændring allerede efter et par behandlinger.

Sundhedsstyrelsen har meddelt, at kiropraktorer er kompetente til at vurdere, om spædbørn har ubalancer i bevægeapparatet, som kan behandles med kiropraktik, og at sundhedsplejersker kan pege på muligheden af kiropraktisk behandling af spædbørn. Det kræver ingen lægehenvisning at tage sit spædbarn til kiropraktor.

Den kiropraktiske undersøgelse og behandling af spædbørn er meget nænsom og blid.

Sådan forløber behandlingen
Den første gang du kommer med dit barn til kiropraktoren, udfylder du før konsultationen et skema med alle de grundlæggende informationer om graviditet, fødsel og barnet. Det er derfor rigtig vigtigt, at du den første gang kommer et kvarter før din tid hos kiropraktoren, så du stille og roligt kan udfylde skemaet. Skemaet er primært et afkrydsningsskema.

Selve konsultationen er en kombineret undersøgelse af barnet og samtale med forældrene. Kiropraktoren spørger bl.a. ind til graviditet, fødsel og hvordan, barnet generelt trives. Det gør vi for at få en samlet oplevelse af barnets første levetid. Som forælder har du måske bemærket, at barnet:

Har en yndlingsside, f.eks. altid ligger med hovedet drejet til samme side
Har et favoritbryst ved amning
Har svært ved at ligge på maven
Har svært ved at finde ro om aftenen
Græder, når det skal have tøj over hovedet
Hikker eller gylper meget
• 
Har mavekneb
Ikke vil tage sut

Det er klassiske informationer, som en kiropraktor vil spørge ind til.
Det yngste barn, vi har behandlet, var to dage gammelt, men generelt er det en god idé at lade barnet finde ro derhjemme og så komme med det efter ca. to uger.

Undersøgelse
Ved undersøgelsen ser vi nærmere på barnets reflekser, motorik og bevægelighed. Vi laver en kiropraktisk undersøgelse af barnets rygsøjle fra haleben til kranium. Derudover vurderer vi skuldre, hofter og kroppens øvrige små led.
Ved behandling af et spædbarn bruges kun nænsomme tryk, som ikke udløser knæk på samme måde som hos voksne. Barnets rygsøjle er blød som vingummi og behandles derfor blot ved blide tryk – uden knæk!

Behandling
Finder kiropraktoren ved undersøgelsen en reduktion i bevægelsen af et led, trykker hun nænsomt på leddet for at skabe bevægelse. Samtidig løsner hun evt. fastklemte nerver, som kan være årsagen til nedsat sutterefleks, meget gylpen el.lign.

Det vil typisk tage 2-5 behandlinger over en periode på en måned at få et låst led til at bevæge sig normalt igen.

Efter behandling
Efter behandlingen kan I opleve, at barnet er meget træt og tager sig en god lur. Det er også naturligt, at barnet kan være ekstra pylret den første dag.
Det er en god ide, at tage en stille dag, dvs. ingen babyrytmik, cafebesøg eller andre aktiviteter for barnet. Barnet opnår det bedste resultat af behandlingen, når det får ro resten af dagen.
Ved behov har vi god erfaring med at kombinere kiropraktik og zoneterapi. Kombination med zoneterapi bliver typisk brugt ved mavekneb, urolige børn, gylp eller tendens til svækket immunsystem og mellemørebetændelse.

Gode råd til jer som forældre, når I kommer til KLINIKKEN NYHAVN16
• Det er en god ide, at barnet er mæt inden konsultationen. Der er fin plads til at amme i receptionen i stuen, inden I kommer op på klinikken på 3. sal. Det er en god ide at komme i god tid.
Ved opfølgende konsultation vil I blive sendt i omklædning, hvor I kan gøre barnet klar og afklædt ind til bodystocking.
Medbring blot dyne, stofble, sut og evt. en lille bamse til behandlingen.
For at undgå ventetider på klinikken, vil I typisk blive bedt om at skifte barnet i puslerummet og tage tøj af og på barnet i omklædningen.
Ingen behandling 48 timer før eller efter en vaccination.

Gode råd fra spædbarnet til jer forældre
Jeg kan bedst lide at blive løftet, ved at I tager en hånd under mit hoved og en hånd under min numse, ligesom en lille hundehvalp, fordi trykket så bliver fordelt på min rygsøjle, og det føles rart.
Jeg vil rigtig gerne støttes under mit hoved, da mine nakkemuskler ikke er så trænede endnu, de bliver meget stærkere, når jeg bliver 3 mdr. gammel.
Jeg kan godt lide at blive svøbt, når jeg bliver båret rundt – det føles trygt og varmt, ligesom det sted jeg lige er ankommet fra, nemlig mors mave.
Jeg kan ikke lide bæreseler, hvor mine hofter ikke kan bøjes. En slynge er OK, bare I husker, at jeg skal ligge skiftevis på højre og venstre side.
Jeg kan ikke lide autostole, men jeg vil meget gerne med på tur. Derfor vil jeg helst ligge så meget ned i autostolen som muligt. Husk også at holde små hyggepauser, hvor jeg kommer ud af autostolen og om på maven eller siden, så min kropsstilling bliver varieret. Der er nu kommet en lift-autostol (Römer). Sådan en ønsker jeg mig.
Jeg vil rigtig gerne udvikle mig motorisk. Det gør jeg allerbedst ved, at I lader mig udvikle mig i mit eget tempo, dvs. først ligger jeg på maven og blive rigtig god til at løfte hovedet. Bagefter begynder jeg at vende mig, og først ved 6-8 mdrs. alderen begynder jeg selv at lave trepunktsvendinger og sidde op. Først da, kan min rygsøjle lide at sidde oprejst.
• 
Jeg vil helst være i vandrette stillinger, indtil jeg selv kan komme op i lodret position. Næste udviklingstrin er, at jeg lærer at kravle.
Jeg er så heldig at være født med en rygsøjle, og den vil jeg gerne passe på. Derfor er mit ønske, at få den tjekket ekstra det første år. I denne periode af mit liv, vokser jeg  nemlig mest, hele 50% i længden. Det kan man da virkelig kalde vokseværk!

Udskriv